MEER OVER PENNEN…………

Gebruik losse pen

Een nieuwe pen is voorzien van een beschermend anti-roestlaagje. Voor het gebruik moet dit laagje afgebrand worden. De pen in een vlam (aansteker!) houden en slechts even verhitten tot op de penpunt een kersrode kleur verschijnt. De pen direct daarna in koud water afkoelen.

Het vulschoentje: inktreservoir of vulschoentje zit los op de pen geschoven. Bij de Tape-pen van Brause en Hiro is een inktreservoir op de pen bevestigd. De afstand punt pen en schoentje is 2 tot 3 mm. Bij Mitchell wordt het schoentje aan de holle kant van de pen geschoven. Misschien zit het iets te los, knijp de twee lipjes iets naar elkaar toe en zorg dat de punt van het schoentje tegen de holle onderkant van de pen rust (dit is afhankelijk van de dikte van verf of inkt die gebruikt wordt). Zit het reservoirtje te strak dan schuiven de punten van de pen over elkaar. De lipjes moeten dan iets uitgebogen worden.

Het vullen van het schoentje: 1. Men kan het schoentje aan de zijkant aanstrijken met een penseel. 2. Men kan met behulp van een druppelaar een kleine druppel tussen schoentje en pen aanbrengen. 3. Men kan indopen en de pen goed afstrijken van de rand van het glazen potje. Attentie: Welke methode ook wordt gebruik, altijd eerst op een proefblaadje controleren.

Schoonmaken: Na het schrijven de pen goed droogmaken met een niet pluizend, doekje. Met een oude tandenborstel kan met water de pen grondig worden gereinigd; daarna goed drogen om roesten te voorkomen. Een paar rijstkorrels in het doosje waar je de pennen opbergt kan roestvorming voorkomen. Wanneer er inkt of verf is aangekoekt, met een mesje voorzichtig schoonschrappen of in een bakje water met een beetje azijn leggen. Elke nieuwe pen moet ingeschreven worden, moet naar je hand gaan staan. Nooit uitlenen! Van de Tape-pennen (Brause) kun je in het begin het beste aanschaffen: nr 2 en 2,5.

De schrijfhouding: Probeer het licht van links te laten komen (geen schaduwen). Ga gemakkelijk zitten, benen naast elkaar, voeten iets onder de tafel. Vooral heel ontspannen. Afstand tussen ogen en papier is ongeveer 30 cm. Het papier ligt recht voor je (linkshandige – andere werkwijze!). Leg iets onder je hand om vlekken te voorkomen. De linkerhand ligt met de rechterhand op het papier. Zij werken samen. Bij het schrijven moet de hand meebewegen. Hand en pen blijven bij elkaar in de stand en houding die men aangenomen heeft. Houd de pen zo in de hand dat het einde van de penhouder wijst naar het midden van de bovenarm.

De schrijfbewegingen worden uitgevoerd door de vingers zonder noemenswaardige druk op de pen te buigen en te strekken, terwijl de hand zelf rustig van links naar rechts letter voor letter langs de regel schuift. Als de penhouder krampachtig tussen duim en wijsvinger wordt vast geknepen zijn de vingers onbewegelijk gespannen en moet men de schrifbewegingen met de gehele hand en arm uitvoeren, dat is vermoeiend en beperkt de bewegingen.

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s