PORSELEIN & KALLIGRAFIE

Schrijven op porselein met een pen is niet zo evident. Toch lukt het wonderwel en is het fijn om te doen. In kalligrafie allerhande porseleinen kopjes, borden, schoteltjes illustreren is een ontspannende bezigheid. Een verjaardagskaart voor iemand kan je vervangen door zo’n zelf beschreven kleinood en bij de koffie kijken gasten verrast op bij het zien van letters op hun mok.

Materiaal: Porseleinverf op waterbasis: Talens, Pébèo en  Marabu (heeft ook stiften in verschillende diktes in de handel gebracht). Alle kleuren zijn voorhanden – die tevens gemengd kunnen worden.

Koffie…..koekje erbij

De butler!

Geluk

Niemand…..

Om op porselein of glas te schrijven moet de verf verdund worden met water. Verhouding: de helft water en de helft verf. Goed roeren met een spateltje. De verdunde verf lijkt op inkt. Porselein (wit of gebroken wit) – spitse pennen  –  penhouders – ossegal – calqueerpapier – tape – schaar – potlood/gum – kleine lege potjes (voor de verf) – minstens twee vodden. Doos of iets dergelijks om je beschreven spullen in op te bergen.

Werkwijze: Een of meerdere kleuren verf aanmaken met water zoals hierboven beschreven. Het te beschrijven oppervlak stof- en vetvrij maken met ossegal of afwasmiddel. Als pen bij voorkeur een puntig pennetje gebruiken. Voordat je gaat schrijven, eerst proberen of de verhouding water/verf goed is. Dit is geen probleem omdat we het voordeel hebben dat porseleinverf uitgeveegd kan worden met een vochtig vodje of zacht papiertje. Het porselein goed droog maken om weer opnieuw te beschrijven.

1. Je kan nu het porselein lukraak beschrijven zonder ontwerp. Voor ervaren en doorwinterde kalligrafen doorgaans geen probleem. Het hangt een beetje af van wat je schrijft. Met potlood kan je we enkele aanduidingen geven. Achteraf kan je die gemakkelijk uitvegen (zelfs na het afbakken!)

2. Je kan ook met een ontwerpje werken. Dit is nodig als je bijvoorbeeld op de buitenste rand van een schoteltje of op het rechtopstaande deel van een kopje of mok wilt schrijven en als je het begin en einde van een zin (of wat dan ook) mooi aan elkaar wilt laten passen. Dit is echter niet aan te raden voor kleine lettertjes of lange tekst. Je gaat dan als volgt te werk. Op schetspapier maak je een ontwerp. Misschien moet je eerst wat maten en passen d.m.v. een lintmeter of een passer. Je knipt het uit en plakt het even vast op het porselein met plakband. Na goedkeuring, carbonnetje onder leggen, terug vastplakken met plakband en met een potlood over de letters gaan. Controleer even of het goed doorgedrukt wordt. Haal dan het ontwerp en doordrukpapier van het porselein en je zult zien dat de letters erop staan. Dan kan je met pen en verf aan het werk.

Afwerking: Doorgaans droogt de porseleinverf snel. Maak, als de porseleinverf goed droog is, de ondergrond nog eens schoon. Dit kan met een vochtig doekje of op kleinere gedeeltes, met een vochtig oorwatje, De potloodaanduidingen verdwijnen. Let op dat vlekjes e.d. verwijderd worden – want bij het afbakken in de oven wordt dit ook meegebakken – en blijft dus zichtbaar. Zet op de onderkant je naam of initialen! Het Porselein kan gebakken worden in een (combi)-oven, liefst een hete-lucht oven. Op de verfpotjes staat de temperatuur en de baktijd aangegeven. Men waarschuwt, bij een te lange fixatietijd dat de verf enigszins bruin kan worden. Zet tijdens het bakken een klein bakje met water in de oven. De oven uitschakelen en het voorwerp in de oven laten afkoelen. Na het bakken krijgen de kleuren hun volle diepte en levendige glans. Volgens de folders zou het porselein na het bakken vaatwas bestendig zijn. Ik betwijfel dat en kan dit niet garanderen.

Tips Als je de verf lange tijd niet gebruikt, doe dan een beetje water in de flacon om uitdrogen te voorkomen. Porseleinverf droogt ook snel aan je pen. Regelmatig afspoelen en de pen droog wrijven. Altijd zorgen dat het te beschrijven oppervlak droog is. Sluit de flacons goed na gebruik en maak de dop goed schoon. Als basisverf zijn de kleuren zwart en rood voldoende.

En natuurlijk foto’s van porselein dat ik zelf beschreven heb! Altijd een persoonlijk presentje voorhanden.

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Kalligrafie. Bookmark de permalink .

2 reacties op PORSELEIN & KALLIGRAFIE

 1. Loekie Robert zegt:

  Ha Sjan,

  Weken ben ik op zoek geweest naar hoe je porselein moet beschijven. Alle zoekwoorden gebruikt die ik maar kon bedenken maar niets. Tot ik ging Googlelen op porselein beschrijven. En opeens vond ik jouw website met de hele beschrijving. Super. Heb verf gekocht en nu kan ik aan de gang. Dank voor de tips.

  Groetjes en fijne feestdagen,
  Loekie

 2. Loekie Robert zegt:

  In de eerste zin van het vorige berichtje moet natuurlijk BESCHRIJVEN staan. Te snel geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s