Kalligrafie & Kreatief met rgb-gold

 

Kalligrafie & Kreatief met Rgb-gold

Rgb-gold, kleine pigmentdeeltjes “goud”. Een goed(koper) alternatief voor echt bladgoud – niet zo bewerkelijk en met een heel mooi resultaat!

Rgb-gold van Schmincke is in potjes van 20 ml te koop: licht/donker goudkleur en zilver, de prijs circa E 7,00 per potje.

Het “goud” poeder aanmaken met gedestilleerd (=gekookt) koud water en een beetje Arabische gom. De Arabische gom toevoegen anders hecht het opgeloste poeder niet op je ondergrond. Goed roeren voor gebruik!

Aangemaakt pigmentpoeder bewaren in goed afgesloten flesje. Als de oplossing na verloop van tijd indikt gewoon wat water en evt. Arabische gom erbij – het blijft houdbaar!

Rgb-gold kan ook vermengd worden met acryl- of plakkaatverf – water en een beetje Arabische gom. Zit er teveel water bij – de dop van je potje doen – en een tijd in een verwarmde kamer laten staan en later weer afsluiten.

Afdrukken maken: Let op – blaadjes van bomen hebben een gladde en nerfkant. Van beide kanten kun je een afdruk maken – evt. later bijtekenen met een fijn penseeltje, het steeltje bijvoorbeeld.

Om mee te stempelen: Een grote – grove – spons in stukken knippen – handig om afdrukken mee te maken.  Na gebruik het stukje spons uitspoelen of weggooien. Stempelen kan met walnootinkt, gewone inkt en verf. Tip: Het is handig om de inkt eerst aan te brengen op een make-up sponsje in een afsluitbaar plastic doosje. Zo heb je altijd stempelinkt in huis!

Recept walnootinkt: zie hiervoor een eerder verschenen artikel op mijn weblog. Welke verven? Acrylverf – droogt sneller dan plakkaatverf. Voor al je stempelwerk  –  niet teveel water erbij want dan wordt het papier te nat en gaat eerder “bobbelen”. Gebruik ook niet te dun papier, vanaf 120 grams is OK – en aquarelpapier natuurlijk!

Papier kun je weer glad krijgen door het na droging te strijken – met een velletje bakpapier erop en eronder (bescherming papier en strijkplank!). Je kunt het papier ook onder een zwaar boek laten drogen.

Sierdoosje of enveloppe – (bewaar altijd een blanco mal – hiervan kun je later nog kopieën maken) – : Aan de blanco zijde bewerken- sponsje & verf of inkt evt. met rgb-gold of met een brede pen beschrijven. Er is van alles in de handel om een enveloppe dicht te plakken: van sierlint tot plakstickers!

Een andere mogelijkheid: Kalligrafische kaarten bewerken met een sponsje – zie voor het eindresultaat – de foto’s! Sierletters inkleuren met rgb-gold is ook een optie.

Tot slot -“Het is niet al goud wat er blinkt” – maar je werk krijgt met rgb-gold zeker meer glans! 

 

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Kalligrafie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kalligrafie & Kreatief met rgb-gold

  1. Evelyne Metsemakers zegt:

    Hallo Sjan,
    wat heb je weer mooie dingen gemaakt en een goede uitleg erbij gegeven hoe alles in z’n werk gaat. Erg mooi ook met dat goud.
    Tot dinsdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s