RUNEN & EMBOSSING Venlo december 2011 – januari 2012

RUNEN zijn de eerste schrifttekenen van het Oud-Germaanse alfabet; sinds het begin van onze jaartelling gebruikt door Germaanse stammen, maar pas als zodanig benoemd vanaf de 18e eeuw. Het woord runen is verwant met het gelijknamige Middelnederlandse werkwoord “runen” dat fluisteren betekend of een geheime bijeenkomst houden. Wellicht is dat ook de reden dat het Runen schrift voor magische doeleinden werd gebruikt, in het bijzonder door de nazi’s voor en tijdens de tweede wereldoorlog, met als meest beruchte toepassing het SS-teken.

Bronvermelding:”RUNEN” Een helder Alfabet uit duistere tijden Marlies Philippa en Aad Quak – Amsterdam

Korte impressie van de lessen op 10 december 2011 (Runen) en 14 januari 2012 (Embossing & Runen) op zaterdag te Venlo.

De basis van embossing: werken in spiegelbeeld!

De basis van de runen: Een zeshoek of een kristalvorm. Het binnenwerk van de zeshoek – bestaat uit lijnen die gebruikt worden voor de Runen – vormen afgeleid van – en zijn ook omkeerbaar. Opmerking: let op de vormen van de runen – heel belangrijk. Kwestie van goed kijken en lijnen weglaten uit de kristalvorm.

Tekens hebben namen: Zoals Hagro – Not -Dor (hamerkop!) – Fa -Tyr.  Soms zijn het bijna pictogrammen. Runen construeren is orde scheppen (vergelijkbaar met de geschiedenis van Kalligrafie!). Epigrafisch gebruikschrift is vergelijkbaar met pictogrammen. De schriftcultuur van de Germanen was vrij primitief – heel veel schriften in omloop. NB Runenles in november of december – tijd van het jaar – past bij deze maanden!

Tot slot: Stempelen met gummetjes – we krijgen een mooi gummetje van de juf cadeau! Stempeldoosje tegen de stempel en niet andersom. Met de gum zelf kun je al mooi stempelen – denk aan de zijkanten – vlakken etc. Als je bijvoorbeeld Runen – op je stempeltje wilt hebben – met een gutsje voorgetekende Runen op de gum uitsnijden. Spelen dus.

Huiswerkopdracht: Maak een werkstuk met Runen in wit/zwart of kleur. Runen – en een aantal techniekjes van vandaag erbij. Voel je vrij! De tekst hoeft niet per se leesbaar te zijn.

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Kalligrafie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.