INKT & INKTPOTJES

Inkt & Inktpotjes – Het idee om dit bericht te schrijven over inkten is gisteren spontaan ontstaan naar aanleiding van de huiswerkopdracht voor Venlo.  Ik zocht een speciale kleur blauwe inkt die ik graag wilde gaan gebruiken en stuitte daarbij op een heleboel andere kleurrijke potjes inkt!

In het kort de opdracht: Embossing & strakke letters in combinatie met een tekst in “softe letters” (de inkt dus met water gaan verdunnen!) & contrasterende letters. De lay-out in een blok of een drieluik. NB Dit werkstuk komt na de beoordeling – 4 februari a.s. – op mijn weblog te staan.

Tijd voor wat meer informatie over inkt! Inkt wordt gemaakt van pigmenten of kleurstoffen, vermengt met een bindmiddel. De zeer fijne deeltjes pigment of kleurstof “zweven” in het bindmiddel en geven kleur aan de inkt. Het bindmiddel is het vloeibare gedeelte van de inkt, dat de droogtijd van de inkt bepaalt en ervoor zorgt dat het pigment of de kleurstof zich op de ondergrond hecht. Vroeger gebruikte men een combinatie van ijzerzouten en galnoten aangelengd met een bindmiddel; ook koolstof (met water en gom) werd gebruikt!

 De combinatie van inkt en papier kan soms wat problemen opleveren. Een inkt die op het ene papier prachtig staat en goed schrijft, loopt op een ander papier misschien vreselijk uit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Met name aan vulpeninkten wordt vaak een oplosmiddel toegevoegd om te voorkomen dat de vulpen verstopt raakt. Bij sommige papieren geeft dat problemen. Een andere oorzaak ligt bij het papier zelf. Soms is het papier niet goed gelijmd of de zuurgraad is anders van samenstelling n.a.v. moderne papierfabricage. Het veiligst en mooist werkt altijd nog met gouache (plakkaatverf) of aquarelverf van een goed merk. Ook Sumi-inkt (Chinese inkt) is het proberen waard!

Sandarac -Zelf prepareer ik papier waarop ik ga schrijven van te voren vaak met Sandarac. – Kleine brokjes Sandarac maal ik eerst in een vijzel tot een fijn poeder en doe dit in een katoenen zakje. Met dit zakje Sandarac ga ik vervolgens lichtjes over het papier. Als je hierna met een vinger over het papier gaat voel je als het ware enige weerstand door het aanwezige poeder. Dit middel helpt tegen uitvloeien van inkt – baat het niet dan schaadt het niet – is in ieder geval het proberen waard!

Merken inkt die geschikt zijn voor kalligrafisch werk – Think before you Ink!: Pelikan 4001 (zeer geschikt), Parker Quink, Pelikan Fount India (diep zwart), Platignum, Waterman, Swan, Winsor & Newton, Rowney, Higgins, Mont Blanc, Rotring e.a.

Zonder merk: Mijn eigen ”homemade” walnootinkt – hele fijne oefeninkt!

NB Niet geschikt voor de vulpen maar wel voor de losse pen zijn: Sumi-inkt, Oost-Indische inkt, gouache en aquarelverf.

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op INKT & INKTPOTJES

  1. Riny v Veldhoven zegt:

    Sjan het wordt steeds uitgebreider maar heel erg leuk en mooi om te zien en te lezen de moeite waard
    gr Riny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.