PAPIER MARMEREN MET GOMWATER

Er zijn verschillende methodes om papier te marmeren  -bijvoorbeeld met gomwater en gouache. Tijdens een stage heb ik op onderstaande wijze met carragheen papier leren marmeren. Verrassende en grappige resultaten met gemarmerd papier – English breakfast thought “almost eggs” -!!

Werkwijze marmeren op papier

Het marmeren wordt gedaan in een ondiepe bak met gomwater. Het gomwater is zacht of gedestilleerd water met een grond. Deze grond kan zijn carragheen (Iers mos – 100 gram op 10 liter water) of als alternatief gewoon behangerslijm uit een pakje. 

Het grond wordt in warm (70 graden) opgelost in water (met blender of staafmixer) en een aantal uren beschut weggezet om geheel op te lossen in water. Het gomwater moet uiteindelijk geheel glad zijn, zonder luchtbellen en op kamertemperatuur voor gebruik.

Als verf kan met water verdunde gouache oftewel plakkaatverf gebruikt worden. Met ossengal kan de verdunde gouache zich spreiden op het gomwater. De verf blijft drijven en zal zich niet mengen met de andere kleuren op het water.

Het moeilijkste van het papier marmeren blijft dat er steeds gezorgd moet worden, dat het gomwater niet te dik of te dun is. Bij te dik gomwater zal de verf niet of minder goed spreiden en bij te dun zal de verf te snel verspreiden waardoor patronen maken onmogelijk is.

Daarnaast moet de verf ook steeds weer in balans (met water, verf/pigmenten, ossengal) worden gebracht om de juiste spreidingsgrootte te verkrijgen. Altijd de verf eerst roeren voor gebruik omdat de drie onderdelen na een kleine rusttijd al gemakkelijk van elkaar kunnen scheiden.

Met kwasten, pipetten, strobosjes etc. kan de verf op het gomwater worden gespat. Met pinnen, kammen (in verschillende maten en vormen) en waaiers kan de verf in verschillende lijnen en figuren worden getrokken. Het “trekken” van de verf moet met beleid worden gedaan!

Als het patroon op het water voldoende aantrekkelijk is, wordt het papier diagonaal op het gomwater gelegd. Het papier kan het beste zuurvrij, max 90 gram/m2, en eventueel behandeld zijn met aluin voor een betere en blijvende opname van het patroon. 

Luchtbellen onder het papier kan voorkomen worden als het papier rustig en gelijkmatig op het gomwateroppervlak wordt neergelegd. Het papier kan verwijderd worden door 2 punten op te pakken en over de rand van de bak heel zacht te laten glijden (meeste gomwater wordt dan verwijderd) of op te pakken en het papier rustig af te spoelen met water. Voorkomen moet worden dat er teveel gomwater op het papier achterblijft, omdat dit de patroon weer kan veranderen.

Het papier moet vervolgens minimaal 24 uur worden gedroogd (opgehangen of neergelegd) en daarna onder een drukpers worden gelegd om het papier glad te maken. Eventueel is het mogelijk om voor een 2e keer te marmeren.

Bij een volgende marmer moet eerst het gomwater weer schoongemaakt worden met stroken krantenpapier. Hiermee worden de resten van de eerdere marmer verwijderd.

Het gomwater op basis van carragheen is ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar mits het gomwater gekoeld wordt bewaard.

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op PAPIER MARMEREN MET GOMWATER

  1. Huguette Cooleman zegt:

    heimwee naar Engeland ?
    grtjs Huguette

  2. Hoi Sjan,
    Ik ben beeldend Kunstenares en ik wil zelf gaan marmeren, maar weet niet hoe ik aan carrageen en ossengal kan komen. Weet jij waar dit te koop is?
    Laat maar even weten…creatieve groeten, Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.