LEEUWARDEN – Paaszaterdag 7 april 2012

LEEUWARDEN – EEN BEZOEKJE WAARD! Een treinreis retour – bijna 7,5 uur -een bezoek aan Leeuwarden was die moeite waard. In Utrecht moet je wel even goed opletten in welk treinstel je plaats neemt. Een gedeelte van de trein gaat namelijk naar Groningen het andere naar Leeuwarden.

Mijn eerste indruk bij aankomst in Leeuwarden – een statige stad met mooie gebouwen en fraaie winkelstraten zoals de Grote Kerkstraat. Monumentale panden – het Paleis van justitie, Oldehove, het Nationaal Keramiekmuseum, het Provinciehuis, de St. Bonifatiuskerk, het Hofplein, Waagplein en de Blokhuispoort.

 Onderweg aangenaam verrast worden door een mooi gedicht in de vorm van een grote tegel op straat – onderdeel van de poëzieroute in Leeuwarden. Ik heb vandaag drie gedichten “gevonden” – het eerste van Ida Gerhardt – “Onvervreemdbaar” – een heel mooi gedicht. Heel toevallig mijn favoriete gedicht zomaar op straat!

De Blokhuispoort vond ik heel indrukwekkend – eens gevangenis nu een gevangenismuseum en creatieve ruimtes. Tijdens de rondleiding door een voormalige bewaker werd je meegenomen naar een hele andere sinistere wereld. Bij het museum verkopen ze ook  Blokhuispoortpapier – fijn om op te schrijven.

In een antiekzaak ook nog een mooie trekpen op de kop getikt. Mijn dag was weer goed!

Een oude Grutterswinkel met museum bezocht ……..even terug naar grootmoederstijd….. En om de hoek Boomsma – met een heuse drankproeverij!

Bij het Hofplein – de boom met appeltjes van Oranje ter ere van koningin Wilhelmina bewondert. Diverse standbeelden gezien zoals van Anne Vondeling, Prins Willem van Nassau “Us Heit” en van het Friese paard.

Laat in de middag huiswaarts – na een mooie dag in Leeuwarden – met Dumkes (Fryske koekjes voor bij de koffie), een echte Friese kruidkoek en dropjes genaamd “Us Memkes”!

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.