PAPIER & POTLOOD – “SCHADUWLETTERS”

Het woord voor bovenstaand werkstuk was zo gevonden – FIETSEN – dus. Fietsen mag ik graag doen, door weer en wind! Muziek beluisteren ook – zoals Queen met Bicycle Race – I want to ride my bicycle!

Strooien met grijswaarden uit een 2B, 3B, of 4B potlood, waardoor er een samenspel ontstaat tussen voorgrond en achtergrond, met de Romeinse Kapitalen of een andere letter als speelelement.

H-potlood = hoe hoger net nummer hoe harder het potlood           B-potlood= hoe hoger het nummer hoe zachter het potlood.

Potloden HB of  – hiervan diverse uitvoeringen gebruiken zoals H2, B2 , B4….potlood. Reliëf aanbrengen en kadertjes maken door  harder en zachter met het potlood te arceren.

1. De letters met potlood tekenen – zonder kader. Romeinse Kapitalen zijn hier zeer geschikt voor – vanwege de dubbele lijnen  eventueel een liniaal gebruiken.

2. De omtrek van de lettertjes  Een heel dun lijntje om de getekende letter tekenen.

3. Letters met kader – bv. met rechthoek  Een kader om de letters tekenen (rechthoek-vierkant-cirkel) – de binnenruimte opvullen met arceringen.

4. Doorbreken rechthoek d.m.v. lijnen  De gesloten vorm bv. de rechthoek “doorbreken” door  buiten het kader door te gaan met arceringen. Vormpjes dmv bewegingen maken met potlood arceren: V-vormpjes – zitten in gekapte letters!

“Spelen” met de volgende vormen –  zo ontstaat er een patroon van potloodlijntjes. Jezelf steeds de vraag stellen: waar de lichte, waar de donkere lijntjes? Kijken naar grijswaarden – keuzes maken – bij het invullen papier eventueel draaien.

  • Ronddraaiend – lijntjes verticaal/horizontaal en schuin- tamponneren – gebeiteld  – laagjes etc.
  • Gebeiteld = laagjes met potlood over elkaar heen zetten – manier van arceren (met behulp van gummetje) – mogelijkheid om grijswaarden en ruimtelijkheid aan te brengen.

5. Kleurpotloden  In plaats van gewone potloden kun je ook kleurpotloden gebruiken. Werkwijze is hetzelfde als hierboven beschreven – maar dan met kleur. Denk bij gebruik van kleuren ook aan de combinatie papier & kleur!

Tips & Trics:                                                                                    

Gum telkens “schoonmaken” op ander stukje papier. Gum bijsnijden – zo blijft de gum schoon en scherp!

Tamponneren met de (kneed)gum  – is “zachtjes” gummen. Gebruik geen aquarelpapier,  dit is moeilijk te gummen maar glad papier.

Potloden scherp houden met een puntenslijper – de punt aanscherpen met schuurpapier.

Denk ook aan: schone handen, vet blijft achter op papier en gaat dan glimmen!

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Kalligrafie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.