ZOMERSTAGE SCRIPTORES 2012

Van zondag 22 juli tot en met zaterdag 28 juli ben ik naar de Zomerstage van Scriptores geweest. De locatie: Het Montfortcollege te Rotselaar nabij Leuven – België. Rondom het Internaat liepen enkele mooie pauwen  die als “wekker” dienden. Vroeg uit de veren, dat ben ik gewend.

Het was een geweldige week! Onder de bezielende leiding van Torsten Kolle een hele week bezig met kalligrafie en aanverwante onderwerpen. Hauptweg und Nebenwege, Hoofdweg en Zijwegen. Ter verduidelijking van de lesstof van Torsten een map met teksten en afbeeldingen van o.a. Paul Klee gekregen. Prima naslagwerk! Ganz toll!

Van start gegaan met lay-out oefeningen gevolgd door duidelijke demonstraties van Torsten. Try-outs van abstracte vormen op vele velletjes papier van A5-formaat met een pen, penseel of ander schrijfmateriaal n.a.v. de instructies van onze leraar. En tussendoor dia’s ter verduidelijking van de lesstof.

Ik had gekozen voor walnootinkt en een plat, breed stukje kurk. Hier kun je soepel mee schrijven en vele kanten (wegen!) mee op. Later kwamen daar de Automatic pen, kalligrafiestiften en spitse pen bij alsook de Quink inkt en verschillende kleuren bister. Met die materialen ben ik de hele week, volgens mijn buurman in de klas “onstuitbaar” bezig geweest.

Natuurlijk ontbraken de letters niet. Een oud handschrift (je kon kiezen uit een soort spijkerschrift of een Arabisch schrift) als uitgangspunt om zelf een nieuw alfabet creëren. Goed kijken naar vormen – heel creatief werk!

Op de vrije woensdagmiddag samen met Bea en Vreni met de auto naar Leuven. Koffiedrinken op een terrasje en slenteren door de stad met fraaie gebouwen en winkels. We zijn bij INNO (zoiets als de Bijenkorf in NL) binnen geweest, wat een leuke spulletjes verkopen ze daar! Bij een tweedehands boekenzaakje twee gedichtenbundeltjes voor een habbekrats kunnen kopen. En tot slot ook nog eigentijds porselein op de kop getikt waar ik thuis op kan gaan kalligraferen. Have a break – een heerlijke middag in Leuven!

Torsten Kolle: Do not copy but feel inspired by. Sta zelf nog soms verbaasd over wat je gedurende zo’n week uit jezelf kunt halen. Heel tevreden over de resultaten met een goede beoordeling van de meester!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Op zaterdag 28 juli, na de werkbespreking, in de namiddag huiswaarts! Halverwege viel de TOMTOM pardoes uit was verder geen probleem. Van Rotselaar over de E 314 naar Houthalen via Bree richting Weert!

– A happy memory is a joy forever –

Advertenties

Over knoopskalligrafie

Mijn passie is kalligrafie en boekbinden - meer hierover in deze blog.
Dit bericht werd geplaatst in Kalligrafie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ZOMERSTAGE SCRIPTORES 2012

  1. mie zegt:

    Leuk!! Ik heb zo al zin om terug te gaan..
    Groetjes, Mieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s